Taiwan

Het eiland Taiwan, ook wel de Republiek China, Republic of China (ROC). De oude wereld en de nieuwe economie kruisen elkaar hier. Ik heb Taiwan diverse malen bezocht. Interessant vanwege de historie en ondanks dat Taiwan nu modern is, is er toch nog veel Chinese cultuur te vinden. Taiwan telt ongeveer 23 miljoen inwoners en is iets kleiner dan Nederland. Taiwan is dichtbevolkt, de meeste mensen wonen in de grote steden. De meeste inwoners zijn Chinees, ooit overgekomen vanaf het vaste land (China). De officiële taal in Taiwan is Mandarijn Chinees, maar er zijn ook Taiwanese dialecten. De grote religies in Taiwan zijn het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme.

Taipei vanuit de lucht gefotografeerd.

Ik maakte deze foto kort na vertrek vanaf Sungshan domestic airport voor een binnenlandse vlucht naar Kaohsiung.

Taipei (in het Nederlands ook wel: Taipeh) is een moderne stad met grofweg 2.750.000 inwoners. Taipei ligt in het noorden en is de hoofdstad van Taiwan. Er zijn enkele interessante dingen te zien en er zijn veel avondmarkten die 's avonds zeer druk zijn. De stad Kaohsiung in het zuiden heeft ongeveer 1.550.000 inwoners en is de grote havenstad van Taiwan (als containerhaven staat Kaohsiung als vierde grootste van de wereld genoteerd). De meeste "made in Taiwan" produkten worden via deze haven geëxporteerd. De stad Tainan staat met bijna 800.000 inwoners behalve om wat historische bezienswaardigheden (hier is ook nog wat Nederlandse geschiedenis te vinden!), ook bekend om de vele tempels.

 

Taipei:

Taipei is de hoofdstad van Taiwan en tevens de grootste stad op het eiland. Het is het economische centrum van Taiwan, maar er is ook volop cultuur te vinden.

De ingang van het wereldberoemde National Palace Museum in Taipei, waar de Chinese kunstschatten te zien zijn. Het is van grote historische waarde, maar het aanschouwen van de potten en pannen vond ik niet echt spectaculair.

Aflossing van de wacht bij Martyrs' Shrine. Dit complex is gebouwd voor allen die gesneuveld zijn voor Taiwan in verschillende oorlogen.

 

Ingang van één van de Night Markets in Taipei. 's Avonds zijn er op diverse plaatsen in de stad Night Markets, waar zeer veel mensen lopen te winkelen.

 

Het nieuwe Taipei Financial Center, de Taipei 101 Tower. Het was met 508 meter het hoogste gebouw (gebouw, niet de hoogste toren) ter wereld, maar inmiddels wordt er in de Verenigde Arabische Emiraten hoger gebouwd. De Taipei 101 is uiteraard aardbevingbestendig en telt 101 verdiepingen.

         

Uitzicht vanaf de Taipei 101 Tower. Op de linker foto is o.a. Sun Yatsen Memorial Hall te zien en het stadhuis.

         

Chiang Kaishek Memorial Hall.

         

Sun Yatsen Memorial Hall (op de rechter foto de aflossing van de wacht).

 

Taipei City Hall, het grote stadhuis van Taipei.

 

Lungshan Temple.

Eten op de drukke Shihlin Night Market.

Pandaberen in de dierentuin van de hoofdstad, Taipei Zoo.

Taipei kent een aantal bijzondere restaurants, zoals dit "toiletrestaurant".

Dineren op een wc-pot. Eten uit een toilet, drinken uit een urinoir, het kan...

 

Poep! Het toetje: ijs als een drol.

 

Tainan:

In het zuidwesten van Taiwan ligt de stad Tainan, uit cultureel oogpunt maar ook uit historisch perspectief zeer interessant. Tainan staat bekend om de vele tempels die er te vinden zijn, maar er is ook Nederlandse geschiedenis te vinden!

Een periode uit de geschiedenis (16e en 17e eeuw), de kolonisatie:

De eerste Europeanen op het eiland waren de Portugezen. Zij noemden het eiland Formosa. De eerste paar pogingen van Europeanen om het eiland te koloniseren lukten niet goed. Maar in 1624 bezetten de Nederlanders het eiland. Niemand in de regio was toen opgewassen tegen de VOC. De Nederlandse VOC-vaarders stichtten de eerste hoofdstad in het zuidwesten van het eiland, de huidige stad Tainan. Twee jaar later namen de Spanjaarden het noorden van het eiland over, maar die werden in 1641 weer verdreven door de Nederlanders. De Nederlanders sloegen later verschillende aanvallen van Chinezen af. Op het vaste land van China veranderde de situatie echter, want de opkomende legers van de Qing dynasie (Manchu) begonnen aanhangers van de Ming dynastie uit te roeien. Cheng Chengkung (in het Westen beter bekend als Koxinga) was een aanhanger van de Ming dynastie en moest vanaf het vaste land vluchten. In 1661 landde Cheng Chengkung (Koxinga) met z'n troepen om het eiland te bevrijden en in Chinese handen terug te krijgen. Na een belegering van een half jaar gaven de Nederlanders het op en daarna mochten de VOC-vaarders zonder verdere vergeldingsmaatregelen vertrekken. Zo eindigde de Nederlandse overheersing die 37 jaar geduurd had. Cheng Chengkung (Koxinga) overleed een jaar later. Z'n troepen hoopten het vaste land aan te vallen en te heroveren op de Manchu's. Echter, in 1682 veroverden de Manchu legers het eiland.

Een stukje Nederlandse historie. Dit is het Anping Fort, de Nederlandse naam luidt: Fort Zeelandia. Van het originele gebouw zijn nog slechts een paar kleine muurresten te zien, wat er verder staat is een reconstructie (op de lelijke uitkijktoren na, want die hoort er helemaal niet).

 

De Nederlanders hebben Fort Zeelandia in 1653 gebouwd, omdat het toen vlak aan zee lag. Nu heeft de kustlijn zich teruggetrokken (wellicht dat het broeikaseffect er ooit voor zal zorgen dat de zeespiegel weer zal stijgen).

In het museum zijn o.a. nog kleine originele VOC-kanonnen te zien, schilderijen uit Delft, tekeningen hoe de situatie vroeger was en een beeld van een VOC-vaarder.

 

Chihkan Tower, de voormalige Nederlandse naam luidde: Fort Providentia (of ook wel: Fort Provincia). Er is helaas niet veel meer herkenbaar van een Hollands fort. Het is verwoest (o.a. door een aardbeving), anders herbouwd en verbouwd. Het heeft nu veel meer een Chinese uitstraling dan een Hollandse. Toch was hier ooit een fort van de VOC.

 

De eerste keer dat ik de stad Tainan bezocht, deed ik dat met een binnenlandse vlucht, omdat ik niet lang in de trein wilde zitten. De tweede keer dat ik een uitstapje naar Tainan maakte, was er echter een nieuwe, supersnelle treinverbinding tussen noord en zuid via de westkust, de High Speed Rail van Taiwan, met snelheden tot 300 km/u.

 

Keelung en omstreken:

Keelung (ook wel: Chilung) ligt in het noorden van Taiwan. Keelung heeft ongeveer 400.000 inwoners en is een stad met een belangrijke containerhaven (na de havens van Kaohsiung en Taichung heeft de stad Keelung de derde haven van Taiwan). Het is niet echt een must om Keelung te bezoeken, er zijn niet zo heel veel bijzondere dingen te zien, er zijn interessantere plaatsen (bijvoorbeeld Taipei en Tainan), maar Keelung is de stad die het dichtst bij het Yehliu geopark ligt (zie hieronder).

Keelung.

Ching'an Temple.

Nanya Rock Formations, bijzondere rotsformaties aan de noordoostkust, iets ten oosten van Keelung.

 

Yehliu:

De noordkust van Taiwan is op sommige stukken heel erg mooi. Eén van de beste en makkelijkste voorbeelden daarvan is ten noorden van Keelung te vinden: het Yehliu geopark.

Het symbool van het Yehliu geopark: Queen's Head.

Door de eeuwen heen uitgesleten...

 

...de natuur zorgt voor bizarre vormen.

 

Terug naar vorige pagina